për teatër

Prej themelimit tonë në 2002, ne kemi prodhuar dhe bashkë-prodhuar shumë performanca teatrale, ndër ta: "Fluturimi mbi Teatrin e Kosovës", "Yue Madeleine Yue", "Hipermarketi Patriotik", "Darka e Fundit", "Lufta në kohën e dashurisë", "Udhëtime për në UNMIKISTAN", "Enea 06", "Beni", "Gamomali", etj.

Ne krijojmë performanca teatrale inovative dhe të freskëta që komunikojnë përtej kufijve gjuhësore dhe kulturore, dhe këto performanca sjellin publik të larmishëm në nivelin lokal dhe ndërkombëtar.

Disa teatro dhe kompani me të cilat kemi bashkëpunuar janë: Volkstheater, Vienë; Kompania e Teatrit Markus Zohner, Lugano; Nomad Theatre, Londër; L'Espace d'un Instant, Paris; Teatri Kombëtar i Kosovës, Prishtinë; Bitef Theater, Beograd; CZKD, Beograd; Teatri Oda, Prishtinë; Tearti Kombëtar i Shqipërisë, Tiranë; CTC, Shkup, etj.

Produkcionet tona janë prezantuar në shumë festivale anë e mbanë Evropës, por edhe ne Azi dhe Afrikë, midis tyre: Euro-scene Leipzig, Gjermani; Die Besten aus den Osten, Austri; Via Modena, Itali; FIT Lugano, Zvicër; Zoom Festival, Kroaci; Experimental Theatre Festival, Kinë etj..

teatër

 • ACTION 2 | KOSOVO. BLOOD.THEATRE. PROJECT.

  Artistic Concept and Director: Markus Zohner
  Dramaturg: Jeton Neziraj
  Choreographer: Lucía Baumgartner
  Composer: Gabriele Marangoni
  Translator and Artistic Collaborator: Shota Bukoshi
  Executive Producer: Arben Zharku
  Photographer: Christophe Quirion
  Technical Director and Light Design: Martin Wieser
  Technical Assistant: Skender Latifi
  Personal Assistant to Mr. Markus Zohner: Nora Jentzsch
  Production Assistants: Alban Makolli, Zoga Çeta, Bekim Guri
  Video: FIZZO FILM, Lugano
  Space Concept: Jacob Nassi
  Producers: Jeton Neziraj, Markus Zohner

  Actors: Shengyl Ismaili, Adriana Matoshi, Edona Reshitaj, Arben Zharku, Shkelzen Veseli, Vedat Haxhiislami, Adrijan Biba
  Dancer: Lucía Baumgartner
  Musician: Gabriele Marangoni

Theatre Performance

Place: National library – Pristina, Kosovo

Opening 18 January 2007, 21:00h

Seven performers from Kosovo, three performers from Switzerland.
Dance, music, sounds, words, texts.
Actors, musicians, dancers and spectators continue the journey of exploring spaces of rememberings.
Past spaces, present spaces, future spaces.
Spaces of fear, spaces of wish, spaces of tears, spaces of hope, spaces of revenge.
Spaces of blood.

After > ACTION 1, which in december 2006 led us into dark, dangerous, cold subterrain rooms, in > ACTION 2 the company has found a clear, open space to be shared between perfomers and public.
An amphitheatre in the heart of Kosovo National Library.
A space embedded into cultural and intellectual heritage of Kosovo, a space surrounded by books, and wrapped up into the timeless odour of paper and ink and shelfs and dust.

However, there is no stage. People are coming together, for sharing time and space.
Again, no entrance fee to be paid, no career to be made, no success to be obtained.
Performers are sitting amongst public, and the closenes of bodies is bound to give the impulse.
Nothing exists.
Just hearts are beating and blood is flowing.
Then, from far away a sound arrives and makes a body move.
The moving body starts to whisper, and another body reacts.
Bodies become voices, voices become words, words become stories.
Stories start to fly.
They move hearts, which again make the blood flow, which again makes the bodies move, which again will create sound, words, stories.
Pulsating blood being transformed into living stories.
Being transformed into stories of rememberings, of revenge, of hope.
Being tranformed into stories of blood, which is just another word for life.