për teatër

Prej themelimit tonë në 2002, ne kemi prodhuar dhe bashkë-prodhuar shumë performanca teatrale, ndër ta: "Fluturimi mbi Teatrin e Kosovës", "Yue Madeleine Yue", "Hipermarketi Patriotik", "Darka e Fundit", "Lufta në kohën e dashurisë", "Udhëtime për në UNMIKISTAN", "Enea 06", "Beni", "Gamomali", etj.

Ne krijojmë performanca teatrale inovative dhe të freskëta që komunikojnë përtej kufijve gjuhësore dhe kulturore, dhe këto performanca sjellin publik të larmishëm në nivelin lokal dhe ndërkombëtar.

Disa teatro dhe kompani me të cilat kemi bashkëpunuar janë: Volkstheater, Vienë; Kompania e Teatrit Markus Zohner, Lugano; Nomad Theatre, Londër; L'Espace d'un Instant, Paris; Teatri Kombëtar i Kosovës, Prishtinë; Bitef Theater, Beograd; CZKD, Beograd; Teatri Oda, Prishtinë; Tearti Kombëtar i Shqipërisë, Tiranë; CTC, Shkup, etj.

Produkcionet tona janë prezantuar në shumë festivale anë e mbanë Evropës, por edhe ne Azi dhe Afrikë, midis tyre: Euro-scene Leipzig, Gjermani; Die Besten aus den Osten, Austri; Via Modena, Itali; FIT Lugano, Zvicër; Zoom Festival, Kroaci; Experimental Theatre Festival, Kinë etj..

teatër

 • Darka e fundit

  Place: Printing House “Rilindja” – Pristina, Kosovo

  Opening 13 February 2007, 20:00h
  Further Performances: 14, 15 February 2007. 20:00h

  Artistic Concept and Director: Markus Zohner
  Dramaturg: Jeton Neziraj
  Choreographer: Lucía Baumgartner
  Composer: Gabriele Marangoni
  Translator and Artistic Collaborator: Shota Bukoshi
  Executive Producer: Arben Zharku
  Photographer: Christophe Quirion
  Technical Director and Light Design: Martin Wieser
  Technical Assistant: Skender Latifi
  Personal Assistant to Mr. Markus Zohner: Nora Jentzsch
  Organizer: Bekim Guri
  Production Assistants: Alban Makolli, Zoga Çeta
  Video: FIZZO FILM, Lugano
  Space Concept: Jacob Nassi
  Translator of the Play: Blendi Kraja
  Producers: Jeton Neziraj, Markus Zohner

  Actors: Shengyl Ismaili, Adriana Matoshi, Edona Reshitaj, Arben Zharku, Shkelzen Veseli, Vedat Haxhiislami, Adrijan Biba
  Dancer: Lucía Baumgartner
  Musician: Gabriele Marangoni

Theatre Performance

“The Last Supper” is a performance created during an international theatre project developed by the Swiss and the Kosovan theatre companies. KOSOVO.BLOOD.THEATRE.PROJECT, which has started in December 2006, has presented > ACTION 1 and > ACTION 2, shown in Prishtina on December 13th, 2006 and on January 18th, 2007.

““The Last Supper” is a performance inspired by the old albanian code called
“The code of Leke Dukagjini”. Our interest was to research and develop the way how this code has codified relations regarding the revenge. “Before you kill the murderer in order to take revenge, you are obliged to call his name.
After you have killed him, you have to turn his body with the face towards the sky… The day they burry him, you have to have dinner with the victim’s family. Once you left their house, you again will become target of the murderer’s family revenge ”!
Starting from this KANUN, our show goes further and tries in very deep way to explore today’s relations between Albanians and Serbs after the war in Kosovo.
It is a performance about revenge and forgiving, about the deep human questions coming up after all moral, social and human values had been destroyed by war.


THE LAST SUPPER is beeing realized with the contributions of:

Swiss Cutural Foundation PRO HELVETIA, Zurich;
Swiss Confederation - Federal Department of Foreign Affairs;
Ministry of Culture, Youth and Sports, Kosova;
Swiss Cultural Programme Kosovo PRO HELVETIA, Prishtina;
SWISSCOY;
HOLCIM;
The Olof Palme International Center, Sweden.

We also thank for their support:
The National and University Library of Kosova, Printing House „Rilindja“ and Dodona Theatre.