• “A theater [Qendra Multimedia] in Kosovo is not afraid of using art to confront entrenched prejudices and to build empathy” – George Soros

  • “Brave and honest theater performance. One of the most interesting theater company from the South Eastern Europe” – Kazaliste.Hr

  • “...a true story that sets an example for all the hope for freedom, happiness and prosperity in the Europe of our days. And the disappointment.” - Frankfurter Allgemeine Zeitung

  • “This is not the first attempt to use cultural events to bridge the gap between the countries. Polip, a literary festival in Pristina, first held in 2010, has Serbian writers among those regularly invited to participate.” - The Guardian

  • “…the play is an explosion of burlesque, music and possibly offensive humor; it is simply a riot.” - Prishtina Insight

  • “A Play with Four Actors and Some Pigs...,” […] is a playfully absurd, crude, and incredibly clever portrayal of Kosovo’s political scene.” - The Theater Times

Rënia e Kolumbisë

Titulli: Rënia e Kolumbisë
Autori: Sasha Iliq
Viti i botimit: 2013
Botuesi: Qendra Multimedia
Përshkrimi: Ky roman i zhanrit triller ndërlidh një seri ngjarjesh që ndodhin në kryeqytetin serb: një seri vrasjesh, ndjekja me makina në rrugicat e ngushta të Dorçolit, operatorët e dyshimtë të rrjetit kabllovik – e gjithë kjo është e thurrur në një rrëfim të tendosur mbi kthimin e pasuksesshëm në shtëpi. Ky roman – në një fjalë – pasqyron shoqërinë serbe në prag tëtranzicionit.
Për autorin: Sasha Iliq (1972) është njëri nga themeluesit dhe redaktor i suplementit kulturor Beton nga Beogradi. Ky është libri i tij i parë në gjuhën shqipe.

Publikime